ΘΑΝΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Για Ραντεβου καλεστε στο   2510 222900

Δευτ-Παρασκ 09:00 – 14:00 / Δευτ-Τρ-Πέμπ 18:00 – 21:00

Γυναικεία στειροποίηση

Πώς διεξάγεται η γυναικεία στειροποίηση

Οι κύριοι τύποι γυναικείας στειροποίησης είναι:

 • όταν οι σάλπιγγες σας μπλοκάρονται λαπαροσκοπικά – για παράδειγμα, με συνδετήρες- σφιγκτήρες (clips) από πλαστικό ή τιτάνιο που κλείνουν πάνω από τις σάλπιγγες  ή δακτυλίους (rings) με ένα μικρό βρόχο της σάλπιγγας να τραβιέται μέσω ενός δακτυλίου από σιλικόνη και τότε αυτή συνεσφιγμένη να κλείνει .
 • δέσιμο και απολίνωση των σαλπίγγων ή αφαίρεση τμήματος αυτών ώστε να χαθεί η συνέχεια συνήθως κατά την διάρκεια καισαρικής τομής ή άλλου χειρουργείου. Πλήρης απομάκρυνση των σαλπίγγων ονομάζεται σαλπιγγεκτομή.
 • όταν εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται για να εμποδίσουν την διαβατότητα των σαλπίγγων σας υστεροσκοπικά (διαμέσου του τραχήλου).

 

Είναι μια μικρή επέμβαση, με όλες τις γυναίκες να επιστρέφουν στο σπίτι την ίδια ημέρα μετά από νοσηλεία 4-5 ωρών. Στειροποίηση συνήθως διεξάγεται με τη λαπαροσκοπική απόφραξη των σαλπίγγων.

Έχοντας πολυετή θητεία στην Αγγλία όπου είναι πολύ διαδεδομένος τρόπος μόνιμης αντισύλληψης έχω διενεργήσει πολύ μεγάλο αριθμό λαπαροσκοπικών στειροποιήσεων χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα ή επιπλοκή.

Απόφραξη σαλπίγγων λαπαροσκοπικά

Κατ ‘αρχάς, ο χειρουργός σας θα πρέπει να έχουν πρόσβαση και να εξετάσει σάλπιγγες σας, χρησιμοποιώντας λαπαροσκόπηση ή μίνι-λαπαροτομία.

Μια λαπαροσκόπηση είναι η πιο κοινή μέθοδος για την πρόσβαση των σαλπίγγων. Ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή στο κοιλιακό τοίχωμα σας κοντά ή μέσα στον ομφαλό σας και εισάγει ένα λαπαροσκόπιο. Ένα λαπαροσκόπιο είναι ένας μικρός σωλήνας που περιέχει ένα μικροσκοπικό φως και κάμερα. Η κάμερα μεταδίδει εικόνες από το εσωτερικό του σώματός σας σε μια οθόνη τηλεόρασης. Αυτό επιτρέπει στον χειρουργό να δει σάλπιγγες σας με σαφήνεια.

Μια μίνι-λαπαροτομία περιλαμβάνει μια μικρή τομή, συνήθως λιγότερο από 5 εκατοστά, ακριβώς πάνω από την ηβική γραμμή. Ο χειρουργός σας μπορεί να έχει πρόσβαση στις σάλπιγγες σας μέσω αυτής της τομής.

Μια λαπαροσκόπηση είναι συνήθως η προτιμώμενη επιλογή, επειδή είναι ταχύτερη. Ωστόσο, ένα μίνι-λαπαροτομία μπορεί να συνιστάται για τις γυναίκες που:

 • είχαν πρόσφατη κοιλιακή χώρα ή πυελική χειρουργική επέμβαση
 • είναι υπέρβαρες/παχύσαρκες με BMI >30
 • έχουν ιστορικό πυελικής φλεγμονής (μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να επηρεάσει τη μήτρα και τις σάλπιγγες)

Τα εμφυτεύματα

Τα εμφυτεύματα συνήθως εισάγονται με τοπική αναισθησία ή μέθη , και η διαδικασία δεν απαιτεί τομές που πρέπει να γίνουν στην κοιλιά σας. Μπορεί επίσης να δοθεί ένα ηρεμιστικό για να σας χαλαρώσει.

Ένας στενός σωλήνας με κάμερα στο άκρο, που ονομάζεται υστεροσκόπιο, διέρχεται μέσω του κόλπου και του τραχήλου σας. Ένα οδηγό σύρμα χρησιμοποιείται για την εισαγωγή ενός μικρού κομματιού μετάλλου από τιτάνιο (που ονομάζεται microinsert) με το υστεροσκόπιο σε κάθε σάλπιγγα. Το εμφύτευμα αναγκάζει τη σάλπιγγα να σχηματίσει ιστό ουλής γύρω από αυτό, το οποίο τελικά μπλοκάρει  τον αυλό.

Οι γυναίκες θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αντισύλληψη μέχρι μια απεικονιστική εξέταση να επιβεβαιώσει ότι οι σάλπιγγες σας έχουν μπλοκάρει. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

 • μια υστεροσαλπιγγογραφία (HSG) – ένα είδος ακτίνων Χ που λαμβάνεται μετά από μια ειδική χρωστική ουσία έχει εγχυθεί να εμφανιστούν τυχόν μπλοκαρίσματα στο σάλπιγγες σας
 • ένα υστεροσαλπιγγογράφημα αντίθεσης-υπερηχογραφίας (HyCoSy) – ένα είδος υπερηχογραφήματος που αφορά την έγχυση χρωστικής μέσα στις σάλπιγγες σας

 

Τα εμφυτεύματα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος τρόπος.

Στειροποίηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε στάδιο του έμμηνου κύκλου σας με προϋπόθεση αν γίνει στο δεύτερο μισό του κύκλου ότι δεν έχει ήδη επισυμβεί εγκυμοσύνη .

Πλεονεκτήματα  και μειονεκτήματα

Πλεονεκτήματα

 • η απόφραξη σαλπίγγων είναι σε ισχύ αμέσως – ωστόσο, οι γιατροί συνιστούμε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αντισύλληψη μέχρι την επόμενη περίοδό σας
 • η υστεροσκοπική απόφραξη είναι συνήθως αποτελεσματική μετά από περίπου τρεις μήνες – δεδομένα που συλλέγονται από το NICE διαπίστωσαν ότι οι σάλπιγγες είχαν μπλοκαριστεί μετά από τρεις μήνες σε 96% των γυναικών

Άλλα πλεονεκτήματα της γυναικείας στείρωση είναι ότι:

 • η γυναικεία στειροποίηση μπορεί να είναι σχεδόν 100% αποτελεσματική στην πρόληψη της εγκυμοσύνης
 • μετά την απόφραξη είσαστε άμεσα προστατευμένες
 • δεν υπάρχουν μακροχρόνιες επιδράσεις στη σεξουαλική υγεία σας
 • δεν θα επηρεάσει τη σεξουαλικότητά σας
 • δεν θα επηρεάσει τον αυθορμητισμό της σεξουαλικής επαφής ή παρεμβαίνει με το σεξ (όπως με άλλες μορφές αντισύλληψης)
 • δεν θα επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών σας
 • δεν κοστίζει τίποτα επιπλέον της επέμβασης για όλα τα χρόνια της ζωής σας
 • δεν χρειάζεται να ελέγχετε ή να θυμόσαστε τίποτα

μειονεκτήματα

 • η γυναικεία στειροποίηση δεν σας προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, οπότε θα πρέπει να εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, αν δεν είστε σίγουροι σχετικά με τη σεξουαλική υγεία του συντρόφου σας
 • είναι πολύ δύσκολο να αντιστραφεί μια απόφραξη σαλπίγγων – αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση του αποκλεισμένου τμήματος της σάλπιγγας και επανένωση των άκρων. Τα ποσοστά επίτευξης κύησης μετά από αναστροφή κυμαίνονται από 90% έως κάτω από 50% εάν η επέμβαση επανασηραγγοποίησης πραγματοποιηθεί σε  διάστημα μεγαλύτερο των 5 ετών από την αρχική.

Σε 12 επεμβάσεις αναστροφής στειροποίησης που έχω πραγματοποιήσει έχουμε επιτύχει 5 κυήσεις και μια έκτοπη (εξωμήτριο) κύηση.

Προσωπική άποψη μου είναι ότι δεν χρειάζεται η γυναίκα να μπει στην διαδικασία αυτή με αμφίβολα αποτελέσματα εφόσον με την εξωσωματική γονιμοποίηση μπορούμε να επιτύχουμε την παράκαμψη των σαλπίγγων και φυσικά την επιθυμητή εγκυμοσύνη.

 • Οι ελάχιστοι κίνδυνοι είναι:
 • με σαλπιγγική έμφραξη, υπάρχει ένα πολύ μικρό κίνδυνο επιπλοκών, όπως εσωτερική αιμορραγία και μόλυνση ή βλάβη σε άλλα όργανα λόγω της λαπαροσκόπησης
 • είναι δυνατόν η στειροποίηση να αποτύχει – οι σάλπιγγες μπορεί να επανέλθουν και να γίνετε πάλι γόνιμη, αν και αυτό είναι πολύ σπάνιο (περίπου μία στις 200-300  γυναίκες μπορεί να μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αφού στειροποιηθούν)
 • αν μείνετε έγκυος μετά την επέμβαση, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ότι θα είναι μια εξωμήτριος κύηση (όταν το γονιμοποιημένο ωάριο αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, συνήθως στις σάλπιγγες)

Αν αργήσει μία περίοδος, πάρτε ένα τεστ εγκυμοσύνης αμέσως. Αν το τεστ εγκυμοσύνης είναι θετικό, θα πρέπει να δείτε τον γιατρό σας, ώστε να μπορείτε να κάνετε υπερηχογράφημα για να ελέγξετε αν η εγκυμοσύνη είναι μέσα ή έξω από τη μήτρα σας.

Με υστεροσκοπική στειροποίηση, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος εγκυμοσύνης ακόμη και μετά που οι σάπλιγγες σας έχουν μπλοκαριστεί. Έρευνα από NICE έχει δείξει ότι οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • πόνο μετά την επέμβαση – σε μία μελέτη, σχεδόν οκτώ στις 10 γυναίκες ανέφεραν πόνο μετά
 • Τα εμφυτεύματα που εισάγονται με λάθος τρόπο – αυτό επηρέασε το 2%  γυναίκες
 • αιμορραγία μετά την επέμβαση – πολλές γυναίκες είχαν ελαφρά αιμορραγία μετά την επέμβαση, και σχεδόν το ένα τρίτο είχε αιμορραγία για τρεις ημέρες