ΘΑΝΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Για Ραντεβου καλεστε στο   2510 222900

Δευτ-Παρασκ 09:00 – 14:00 / Δευτ-Τρ-Πέμπ 18:00 – 21:00

ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟΣ-ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

 

H εμμηνόπαυση σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου, το οποίο επέρχεται ως αποτέλεσμα της φυσιολογικής διακοπής της λειτουργίας των ωοθηκών και της έκκρισης σημαντικών ορμονών, όπως είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Η διάρκεια μετάβασης προς την εμμηνόπαυση, ονομάζεται κλιμακτήριος και διαρκεί περίπου 1-3 έτη. Σε  αυτό το διάστημα παρουσιάζεται ποικιλία στις διαταραχές της εμμήνου ρήσεως με κύρια εκδήλωση την αραίωση των κύκλων και την μείωση της ροής χωρίς να αποκλείονται και οι περιπτώσεις συχνομηνόρροιας και πολυμηνόρροιας. Η εμμηνόπαυση που εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40 ετών και κάτω από φυσιολογικές συνθήκες αποτελεί ένα φυσιολογικό στάδιο της γήρανσης. Ωστόσο, κάποιες γυναίκες μπορεί να μεταβούν στην εμμηνόπαυση πιο γρήγορα εξαιτίας γενετικών, ανοσολογικών ή ιατρικών παραγόντων. Αυτή η περίπτωση χαρακτηρίζεται πρόωρη εμμηνόπαυση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών στην Ελλάδα παρουσιάζουν εμμηνόπαυση σε ηλικία 51 ετών μετά από 12μηνη διακοπή της περιόδου.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης χωρίζονται σε βραχυχρόνια και μακροπρόθεσμα. Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση συνοδεύεται από πιο άμεσα συμπτώματα, όπως είναι τα εξής:

διαταραχή του κύκλου της περιόδου, εξάψεις, εφιδρώσεις, κυκλοθυμική διάθεση,  αϋπνίες,  κόπωση, κατάθλιψη, ταχυκαρδίες, αίσθημα παλμών, πονοκέφαλος, πόνοι στις αρθρώσεις, έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης, κολπική ξηρότητα.

Μακροπρόθεσμα, μετά την εμμηνόπαυση, εξαιτίας της μείωσης των οιστρογόνων, αυξάνεται ο κίνδυνος για την εμφάνιση: διαταραχών της μνήμης,  ρυτίδων και τριχόπτωσης (εξαιτίας έλλειψης κολλαγόνου), μυϊκής ατονίας,  διαταραχών της όρασης (καταρράκτης, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας) διαταραχών στη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και του εντέρου, νόσου Alzheimer, καρδιοπάθειας, οστεοπόρωσης.

 

Πως γίνεται η διάγνωση
Η λήψη του ιατρικού ιστορικού αποτελεί το πρώτο βήμα της διάγνωσης, η οποία επιβεβαιώνεται με εργαστηριακό έλεγχο των επιπέδων των φυλετικών ορμονών (FSH, LH) και συμπληρώνεται με test Παπανικολάου και υπερηχογράφημα της πυέλου.

Τι μπορείτε να κάνετε;
Μπορείτε να υιοθετήσετε μια πιο θετική στάση απέναντι στην εμμηνόπαυση και να περιορίσετε τα συμπτώματα ακολουθώντας έναν υγιή τρόπο ζωής, ο οποίος θα περιλαμβάνει άσκηση, περιορισμό αλκοόλ, διακοπή καπνίσματος, καλή διατροφή (πρόσληψη βιταμινών και ασβεστίου), φυσιολογικό ύπνο και ετήσιο προληπτικό ιατρικό έλεγχο. Ενισχυτικά ή εναλλακτικά, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντικαταθλιπτικά χάπια και να σας προτείνει να χρησιμοποιήσετε κολπικές κρέμες ή κολπικά υπόθετα για την ξηρότητα του κόλπου. Παρομοίως, υπάρχουν εξωτερικές αλοιφές για την ατροφία του αιδοίου. Αν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα μπορεί να ληφθεί για το απαραίτητο διάστημα ορμονική θεραπεία υποκατάστασης χωρίς να παραγνωρίζεται η μικρή αύξηση συχνότητας γυναικολογικών καρκίνων.