ΘΑΝΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Για Ραντεβου καλεστε στο   2510 222900

Δευτ-Παρασκ 09:00 – 14:00 / Δευτ-Τρ-Πέμπ 18:00 – 21:00

Υστεροσκόπηση

Τι είναι η υστεροσκόπηση και πώς γίνεται
Είναι μια ειδική εξέταση με την οποία μπορούμε να παρατηρήσουμε την κοιλότητα της μήτρας, το ενδομήτριο, τα μητριαία στόμια των σαλπίγγων και τον αυλό του τραχήλου. Είναι σχεδόν ανώδυνη και διαρκεί λίγα λεπτά. Σε ελάχιστες περιπτώσεις ασθενών με έντονο άγχος, μπορεί να χορηγηθεί ελαφρά αναλγησία (μέθη).
Η προσέγγιση της κοιλότητας της μήτρας γίνεται δια μέσου του κόλπου και του τραχήλου, χωρίς τομή ή τραυματισμούς. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια του υστεροσκοπίου, που είναι ένα είδος «τηλεσκοπίου» μικρής διαμέτρου (2,9mm). Στο υστεροσκόπιο προσαρμόζεται ειδική βιντεοκάμερα πολύ μικρού βάρους, που χρησιμεύει για την απεικόνιση και την καταγραφή της επέμβασης.
Τι χρησιμεύει
Η υστεροσκόπηση προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης επισκόπησης της κοιλότητας της μήτρας για ακριβή διάγνωση.
Με την υστεροσκόπηση μπορούμε να παρατηρήσουμε:
Τη μορφολογία (μέγεθος και σχήμα) της κοιλότητας της μήτρας.
Τα μητριαία στόμια των σαλπίγγων.
Την υφή και την ανάπτυξη του ενδομητρίου.
Τον τραχηλικό σωλήνα (ενδοτράχηλο).
Η υστεροσκόπηση υπερτερεί της υστεροσαλπιγγογραφίας σε ευαισθησία και εξειδίκευση κατά τη διερεύνηση της υπογονιμότητας και των επανειλημμένων αποβολών.
Η υστεροσκόπηση αποτελεί σημαντικό εργαλείο στη διάγνωση και θεραπεία της υπογονιμότητας, διότι έχει βρεθεί ότι σε ποσοστό έως και 62% των υπογόνιμων γυναικών υπάρχει παθολογία της ενδομητρικής κοιλότητας.
Πότε προτείνεται στην υπογονιμότητα
Η υστεροσκόπηση προτείνεται:
Για διευκρίνιση υστεροσαλπιγγογραφικού ή υπερηχογραφικού ευρήματος που αφορά: συμφύσεις, πολύποδα, υποβλεννογόνιο ινομύωμα, συγγενή ανωμαλία.
Σε επανειλημμένες αποβολές.
Μετά αποτυχία κυήσεως σε δύο συνεχόμενους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Σε ιστορικό αποβολών, εκτρώσεων, επεμβάσεων στην κοιλότητα της μήτρας.
Για διερεύνηση ανεξήγητης υπογονιμότητας σε συνδυασμό με λαπαροσκόπηση.
Ως μέθοδος ρουτίνας πριν την εξωσωματική γονιμοποίηση (προτείνεται από αρκετούς ειδικούς), ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει υστεροσαλπιγγογραφία.
Σε σημαντικό ποσοστό γυναικών με φυσιολογική υστεροσαλπιγγογραφία αποκαλύπτεται παθολογία της ενδομητρικής κοιλότητας όταν υποβληθούν σε υστεροσκόπηση.
Στο ιατρείο μας η διαγνωστική υστεροσκόπηση γίνεται χωρίς πόνο και χωρίς κάποιου είδους αναισθησία αφού διαθέτουμε το λεπτότερο και πλέον σύγχρονο υστεροσκόπιο της αγοράς. Συνήθως όμως γίνεται ταυτόχρονα με την λαπαροσκόπηση στη διερεύνηση της υπογονιμότητας μηδενίζοντας το κόστος και την ταλαιπωρία μεγιστοποιώντας τις διαγνωστικές/θεραπευτικές δυνατότητες. Ρωτήστε μας για επιπλέον πληροφορίες ή απορίες.