ΘΑΝΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Για Ραντεβου καλεστε στο   2510 222900

Δευτ-Παρασκ 09:00 – 14:00 / Δευτ-Τρ-Πέμπ 18:00 – 21:00

ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ (IUI)

Η σπερματέγχυση είναι μία δημοφιλής μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτό  οφείλεται τόσο στο χαμηλό της κόστος, όσο και στην απλότητά της, ενώ συνδέεται και με ικανοποιητικά ποσοστά επιτυχίας. Η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) είναι από τις πιο απλές και οικονομικές μεθόδους υποβοήθησης της αναπαραγωγής. Προτιμάται σε ζευγάρια, νεαρής, κυρίως, ηλικίας, στα οποία δεν έχει διαγνωσθεί κάποια σημαντική διαταραχή στη γονιμότητά τους. Το κύριο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι είναι λιγότερο παρεμβατική από την εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ απαιτεί ήπια έως και καθόλου φαρμακευτική αγωγή, οπότε καθίσταται και οικονομικότερη ως διαδικασία.  Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανό να επαναληφθεί η προσπάθεια, ακόμη και σε μηνιαία βάση,

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιτύχει η ενδομήτρια σπερματέγχυση είναι:

  • η βατότητα και λειτουργικότητα των σαλπίγγων της γυναίκας και
  • η ύπαρξη ικανού αριθμού κινούμενων σπερματοζωαρίων στο επεξεργασμένο δείγμα.

Οι ενδείξεις που συνήθως οδηγούν στην επιλογή της συγκεκριμένης μεθόδου είναι:

1)σπέρμα με ποιότητα χαμηλότερη του φυσιολογικού 2) εχθρική τραχηλική βλέννη 3) ανεξήγητη δυσκολία στη σύλληψη

Για την σπερματέγχυση, η αποχή από προηγούμενη εκσπερμάτωση δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2-3 μέρες, προκειμένου να έχουμε ικανό αριθμό κινούμενων σπερματοζωαρίων στο δείγμα. Η ενδομήτρια σπερματέγχυση είναι ανώδυνη μέθοδος, η οποία πραγματοποιείται στο ιατρείο λίγο πριν την ωοθυλακιορρηξία της γυναίκας, διαρκεί λίγα λεπτά και δεν απαιτείται νάρκωση της γυναίκας. Δύο ώρες νωρίτερα γίνεται λήψη σπέρματος από τον σύντροφο, το οποίο επεξεργάζεται και εμπλουτίζεται κατάλληλα από τους βιολόγους όπου επιλέγονται τα σπερματοζωάρια με τη μεγαλύτερη κινητικότητα και την καλύτερη μορφολογία. Αυτά τοποθετούνται σε ειδικό θρεπτικό υλικό, στο οποίο αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη κινητικότητα και γίνονται περισσότερο ενεργά.

Στη συνέχεια ο γυναικολόγος εισάγει το εμπλουτισμένο σπέρμα με σύριγγα στη μήτρα της γυναίκας μέσω ενός λεπτού εύκαμπτου καθετήρα. Η σύριγγα αυτή περιέχει από 0,1 έως 10 ml επεξεργασμένου σπέρματος αναλόγως της τεχνικής Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι, μετά από λίγη ώρα η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις δραστηριότητες της.

To αποτέλεσμα της προσπάθειας ελέγχεται 14 ημέρες μετά τη σπερματέγχυση, με μέτρηση των επιπέδων της β-χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα της γυναίκας, όπου αύξηση της ορμόνης υποδηλώνει την παρουσία εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, προγραμματίζεται μαιευτικό υπερηχογράφημα, 14 μέρες μετά το τεστ, για τον έλεγχο της κύησης.

Η ενδομήτρια σπερματέγχυση διευκολύνει τα σπερματοζωάρια να προσεγγίσουν και να γονιμοποιήσουν τα ωάρια στις σάλπιγγες, ακολουθώντας τη διαδικασία της φυσικής σύλληψης. Τα γονιμοποιημένα ωάρια θα παραμείνουν για 5-6 μέρες στις σάλπιγγες και εφόσον εξελιγχθούν σε βλαστοκύστες μεταφέρονται στην ενδομήτρια κοιλότητα όπου εμφυτεύονται και αναπτύσσονται.

 

Η επιλογή της καταλληλότερης στιγμής για τη σπερματέγχυση αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το ωάριο επιβιώνει μετά από την ωοθυλακιορρηξία για 12 με 24 ώρες. Για να εντοπίσουμε την κατάλληλη αυτή στιγμή, καταφεύγουμε στη λεγόμενη υπερηχογραφική παρακολούθηση της ωοθυλακιορρηξίας. Διενεργούνται δηλαδή επαναλαμβανόμενοι υπερηχογραφικοί έλεγχοι των ωοθηκών σε συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου, κατά τους οποίους παρακολουθούμε την ανάπτυξη των ωοθυλακίων.

Σε σπερματέγχυση μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα και κατά τη διάρκεια φυσικού κύκλου. Εντούτοις, συχνά κρίνεται σκόπιμο να τις χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή, η οποία υποβοηθά την ωρίμανση των ωοθυλακίων και προάγει την ωοθυλακιορρηξία.
Γιατί όμως η σπερματέγχυση αυξάνει τις πιθανότητες γονιμοποίησης του ωαρίου; Αφενός μεν αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην ενδυνάμωση του σπέρματος κατά την επεξεργασία, στην οποία υπόκειται πριν από αυτήν καθεαυτή σπερματέγχυση, αφετέρου δε δια της παράκαμψης του εμποδίου του τραχήλου στη διαδρομή των σπερματοζωαρίων προς τις σάλπιγγες.

Εδώ χρήσιμο θα ήταν να διευκρινιστεί, πως στις γόνιμες ημέρες ο τράχηλος καταλαμβάνεται από βλέννη. Η βλέννη αυτή, υπό κανονικές συνθήκες, έχει τέτοια σύνθεση, που διευκολύνει τη διέλευση των σπερματοζωαρίων. Εντούτοις, υπάρχουν και περιπτώσεις, στις οποίες η σύνθεση της βλέννης είναι τέτοια, που της δίνει μια πιο πηκτή σύσταση. Έτσι παρεμποδίζεται το πέρασμα των σπερματοζωαρίων από τον τράχηλο.

Σε σπάνιες τέλος περιπτώσεις, κάποιες γυναίκες εμφανίζουν αλλεργία στο σπέρμα του συντρόφου τους. Στις περιπτώσεις αυτές μετά από την εκσπερμάτωση στον κόλπο, η γυναίκα αναφέρει αίσθημα καύσου (κάψιμο) και δυσπαρευνία (πόνο στην επαφή). Οι αλλεργικές αυτές αντιδράσεις συνδέονται με την παρουσία στο σπέρμα διαφόρων πρωτεϊνών και όχι με αυτά καθαυτά τα σπερματοζωάρια. Στα ζευγάρια αυτά συνιστάται η χρήση προφυλακτικού, ώστε να αμβλυνθούν τα συμπτώματα. Έτσι όμως εμποδίζεται και η επίτευξη κύησης. Η επεξεργασία του σπέρματος, που προηγείται της σπερματέγχυσης, οδηγεί στην αφαίρεση των πρωτεϊνών, που εμπλέκονται στην πρόκληση αλλεργικής αντίδρασης.

Φυσικά πριν τη σύσταση για σπερματέγχυση, είναι απαραίτητο να έχει αποπερατωθεί ο βασικός έλεγχος για υπογονιμότητα, ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την υστεροσαλπιγγογραφία, δια της οποίας επιβεβαιώνεται η διαβατότητα των σαλπίγγων.

Μια ενδεχόμενη παρενέργεια της σπερματέγχυσης είναι η ελαφρά αύξηση των πιθανοτήτων εξωμήτριου κύησης. Γι’ αυτό είμαστε σε επιφυλακή, ώστε το ενδεχόμενο αυτό να αντιμετωπιστεί άμεσα. Επίσης κατά τι αυξημένη είναι και η πιθανότητα πολύδυμης κύησης (δίδυμα, τρίδυμα), όταν η σπερματέγχυση συνδυάζεται με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, που προκαλεί ωοθυλακιορρηξία.

Τα ποσοστά επιτυχίας της σπερματέγχυσης συνδέονται με το αίτιο της υπογονιμότητας αφενός και με την ηλικία της γυναίκας αφετέρου. Σε γενικές γραμμές η επιτυχία κυμαίνεται από 15% μέχρι το 30%. Φαίνεται δε πως το 70% των ζευγαριών επιτυγχάνουν εγκυμοσύνη μετά από 6 κύκλους .

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΩΟΘΥΛΑΚΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΟ ΝΑ ΜΕΤΑΠΗΔΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ  ΣΤΗΝ ΩΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΣΑΦΩΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ.