ΘΑΝΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Για Ραντεβου καλεστε στο   2510 222900

Δευτ-Παρασκ 09:00 – 14:00 / Δευτ-Τρ-Πέμπ 18:00 – 21:00

Βαρθολινίτιδα (φλεγμονή βαρθολίνειου αδένα)

Βαρθολινίτιδα.

Ένα από τα συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεαρής ηλικίας γυναίκες είναι η φλεγμονή του βαρθολινείου αδένα( βαρθολινίτιδα). Πρόκειται για δύο αδένες που βρίσκονται δεξιά και αριστερά στην είσοδο του κόλπου και έχουν σαν σκοπό τη παραγωγή υγρών ώστε να λιπαίνεται ο κόλπος κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Πολλές φορές ένας από τους δύο αδένες φλεγμαίνει λόγω προσβολής [μόλυνσης] του από κάποιο μικρόβιο (σταφυλόκοκκο, γονόκοκκο κ.α.).
Εμφανίζεται τότε ένας επώδυνος, ερυθρός, φλεγμονώδης όγκος που περιέχει παχύρευστο δύσοσμο υγρό (πύον) στη σύστοιχη πλευρά του αιδοίου και παίρνει μερικές φορές μεγάλες διαστάσεις αφού επεκτείνεται στα μεγάλα χείλη του αιδοίου.
Η πάσχουσα δεν μπορεί να περπατήσει ούτε να καθίσει λόγω του εντονότατου πόνου που προκαλείται με τις διάφορες κινήσεις στην ευαίσθητη αυτή περιοχή. Στις περισσότερες περιπτώσεις δημιουργείται απόστημα οπότε είναι αναγκαία η χειρουργική επέμβαση (διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος).
Η αντιμετώπιση της βαρθολινίτιδας περιλαμβάνει την χορήγηση φαρμάκων (αντιβιοτικών) που είναι αρκετά αποτελεσματικά στην αρχική φάση της φλεγμονής. Σαν πρώτη προσέγγιση ενός επώδυνου διογκωμένου αδένα απαιτείται χειρουργική διάνοιξη-παροχέτευση με ιδανική τεχνική την μαρσιποποίησή του.
Σε σπάνιες περιπτώσεις που η φλεγμονή εμφανίζεται αρκετές φορές (υποτροπιάζει) θα χρειαστεί η χειρουργική εξαίρεση του αδένα.