ΘΑΝΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Για Ραντεβου καλεστε στο   2510 222900

Δευτ-Παρασκ 09:00 – 14:00 / Δευτ-Τρ-Πέμπ 18:00 – 21:00

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ

Τύποι επείγουσας αντισύλληψης

Είχατε ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις στις επικίνδυνες μέρες του κύκλου σας;

  • Έφυγε ή έσπασε το προφυλακτικό;
  • Ξεχάσατε να:

– Πάρετε το αντισυλληπτικό σας χάπι;

– Τοποθετήσετε τον αντισυλληπτικό δακτύλιο;

– Τοποθετήσετε το ορμονικό σας έμπλαστρο;

  • Έφυγε το διάφραγμα ή η τραχηλική κάψα ή ξεχάσατε να το τοποθετήσετε;
  • Ξέχασε να τραβηχτεί εγκαίρως ή υπήρξε έστω και ελάχιστη ποσότητα υγρών προ της εκσπερμάτωσης;
  • Ξεχάσατε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μέσο αντισύλληψης;
  • Εξαναγκαστήκατε να έρθετε σε ερωτική επαφή χωρίς αντισύλληψη;

 

Το ενδομήτριο σπείραμα (IUD) που είναι κατάλληλο για επείγουσα αντισύλληψη έως 5 μέρες μετά είναι το σπιράλ χαλκού

Το ενδομήτριο σπείραμα χαλκού θεωρείται η πιο αποτελεσματική μέθοδος επείγουσας αντισύλληψης και παρέχει μια συνεχή αντισυλληπτική λύση για διάστημα έως και 5 έτη. Το ενδομήτριο σπείραμα χαλκού μπορεί να τοποθετηθεί μέχρι και 120 ώρες (5 ημέρες) μετά από μια σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις και να προλάβει μια πιθανή εγκυμοσύνη. Περιλαμβάνει μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα στο ιατρείο με χαμηλό κόστος και σίγουρα αποτελέσματα. Στο ιατρείο μας έχουμε πάντα διαθέσιμους όλους τους τύπους των σπιράλ για άμεση τοποθέτηση.

 

Επείγουσα αντισύλληψη για λήψη από το στόμα (χάπια) λαμβάνονται έως και 72ώρες μετά

Τα χάπια επείγουσας αντισύλληψης ονομάζονται επίσης «χάπια της επόμενης ημέρας», γιατί είναι καλύτερο να ληφθούν όσο το δυνατό γρηγορότερα μετά από μια σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει ξημερώματα να ψάχνουμε το διανυκτερεύον φαρμακείο. Ίδια αποτελέσματα έχει το χάπι αν ληφθεί και μερικές ώρες μετά αλλά πάντα στο πρώτο 24ωρο από την ύποπτη επαφή. Όσο πιο καθυστερημένα ληφθεί το χάπι εντός πάντα των 3 ημερών τόσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά αποτυχίας του.

Υπάρχουν δύο διαθέσιμες μέθοδοι επείγουσας αντισύλληψης για λήψη από το στόμα.

  • Μία που περιέχει λεβονοργεστρέλη (Norlevo, Postinor, Levonelle),  η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1999.
  • Μία που περιέχει ουλιπριστάλη  (ellaOne), η οποία κυκλοφόρησε το 2009.

Ο μηχανισμός δράσης της επείγουσας αντισύλληψης  για λήψη από το στόμα είναι η αναστολή ή καθυστέρηση της ωορρηξίας, ώστε να μην απελευθερωθεί το ωάριο.

Ανάλογα με τη χώρα, η επείγουσα αντισύλληψη για λήψη από το στόμα μπορεί να διατίθεται απευθείας από τον φαρμακοποιό σας, χωρίς ιατρική συνταγή. Η δοσολογία προβλέπει ένα μόνο δισκίο, για λήψη όσο το δυνατό γρηγορότερα μετά την ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Να τονίσουμε ότι η λήψη του χαπιού δεν συνεπάγεται την 100% αποτροπή  πιθανής κύησης οπότε σε ενδεχόμενο καθυστέρησης της περιόδου κάνουμε τεστ εγκυμοσύνης και / ή υπέρηχο στο ιατρείο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το χάπι της επόμενης ημέρας δεν προκαλεί έκτρωση. Δρα καθυστερώντας ή εμποδίζοντας την απελευθέρωση ωαρίου. Εάν είστε έγκυος είναι πολύ αργά για επείγουσα αντισύλληψη, γιατί αυτή δρα για την αποφυγή της έναρξης μιας εγκυμοσύνης. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται μια επίσκεψη στο ιατρείο μας για να συζητήσουμε τις επιλογές σας.